
Kokosowe placuszki z borówkami
Mam słabość do zdrowego jedzenia. Zwłaszcza takiego, które mogę zaserwować całej rodzinie- łącznie z Naszym rocznym Myszakiem. Dzisiaj podzielę się z Wami z przepisem na przepyszne placuszki kokosowe. Nie zawierają one ani konserwantów, ani wzmacniaczy smaków, oleju palmowego czy też barwników. Dodatkowo, jak większość moich przepisów, nie znajdziesz w nich glutenu czy mleka krowiego. Jak każda Mama wiem, że na krzątanie się po kuchni nie mamy wiele czasu, więc ucieszy Cię fakt, że możesz je przygotować w 5 minut. Jak więc przygotować te idealne dla całej rodziny placuszki?
Składniki:
2 jajka
2 łyżki stołowe mąki kokosowej
1 łyżeczka miodu
1 garść borówek czy też malin (możesz spróbować dodać inne Twoje ulubione owoce)
1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
Przygotowanie:
1. Blendujemy wszystkie składniki.
Nasza masa powinna wyglądać tak:
2. Wylewamy ciasto partiami na patelnię z rozgżanym olejem kokosowym. Od Ciebie zależy jakiej wielkości będą placuszki. Ja przygotowałam sobie taką łyżkę plastikową.
3. Smażymy placuszki z obu stron.
4. Przygotowane placuszki możemy posypać kolejną garścią owoców.
Placuszki sprawdzają się jako deser czy też podwieczorek. Nasz Maluch je uwielbia a ja nie muszę się martwić, że coś mu zaszkodzi 🙂
Tu mamy dowód na to, że są pyszne:D
Smacznego!


8 komentarzy
Ruda (zaPSIEni w SIECI)
Stronkę zapisuję, bo sama jadam bez glutenu, wegan i staram się bez cukru 🙂 Placuszkami narobiłaś mi strasznej ochoty i na pewno spróbuję ;p)
Troskliwa
Warto bo sa bardzo dobre😊
Marina Abramava
Wow, muszą być pyszne:) Niestety będę musiała zakupić mąkę kokosową, bo takowej nie posiadam niestety. A borówki spróbuje zastąpić bananami:)))
Troskliwa
Ooo z bananami nie probowalam jestem ciekawa jak wyjda😊
Danuta N.
Wyglądają pysznie… zapisałam przepis. Jak tylko będzie czas na polskie borówki 😉 to na pewno przetestujemy 🙂
Troskliwa
Sa naprawde dobre😊 daj znac jak piszlo testowanie
Kulinarna Strona Mocy
Spróbujemy🙂
Niupki
Pyszności!