Domowa ‚Nutella’ zdrowa i smaczna!

Na wstępie od razu zaznaczam, że nie chcę nikogo zniechęcić do Nutelli bo sama czasami lubię zjeść świeżą bułę z tym kremem;P Natomiast nie każdy wie, że to co kochają miliony niekoniecznie jest dobre i zdrowe dla nas czy naszych dzieci. Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na domową Nutellę bez cukru, konserwantów i oleju palmowego.

Zanim jednak to zrobię kilka słów o oryginalnej Nutelli, której powinniśmy raczej unikać niż ciskać naszym maluchom na śniadanie.

  • Dwie łyżeczki stołowe Nutelli zawierają 21 gram cukru, czyli 5 łyżeczek białego cukru
  • Nutella ma w swoim składzie również modyfikowany olej palmowy. Olej ten jest wysokoprzetwarzany i jednym słowem to czyste GMO
  • Nie wiem czy wiecie, ale przyjęcie wysokiej dawki cukru z samego rana podnosi ciśnienie krwi. Rezultatem tego są słaba koncentracja, nadpobudliwość czy agresja.
  • Lecytyna sojowa i wanilina to prawdopodobnie dwa najgroźniejsze składniki Nutelli. Generalnie lecytyna, podobnie jak olej palmowy, to jedno wielkie GMO i prowadzi do otyłości, problemów z tarczycą, zatwardzenia czy raka piersi. Wanilina ma zastępować vanilię, ale jest dużo tańszym produktem chemicznym, który zawiera glutaminian sodu oraz niewielkie ilości neurotoksyn, a taka bomba chemiczna może niszczyć komórki naszego mózgu.

Jedynym dobrym składnikiem w Nutelli są orzechy laskowe. Ale zawsze musi być jakieś ale! Orzechy mają dużo kalorii i tak naprawdę nie są one w stanie odwrócić negatywnych skutków pozostałych składników tego lubianego kremu.

Wiem, że nie brzmi to zbyt optymistyczni i być może, niektórzy z Was zaczną masowo wyrzucać słoiki z Nutellą do kosza ;P W sumie nie byłoby to takie złe, ale pamiętajcie, że wszystko jest dla ludzi. Jedynie te osoby, które wcinają chlebek z Nutellą każdego ranka, mogą sie troszkę zmartwić. Generalnie nie jestem za tym, aby aplikować to dzieciakom na kanapki i twierdzić, że to samo zdrowie bo fakty mówią same za siebie.

No dobra! Koniec gadania i straszenia (chociaż niektórzy powiedzieliby, że Nutella to produkt szatana;p). Czas na zdrową przekąskę, którą przygotujecie w kilka minut. Będziecie potrzebować 5 składników:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 dojrzałe awokado
  • kakao (na początek dwie łyżki i jeśli uznasz, że jest za mało czekoladowe dodajesz więcej)
  • łyżka miodu
  • orzechy albo masło orzechowe (ilość zależy od Ciebie, ale mi wystarczyła garść)

Wszystkie składniki blendujemy. I tyle!

Domowa Nutella smaczna i zdrowa

Domowa nutella zdrowa i smaczna

Jedyne o czym musisz pamietać to, że jest to krem bez konserwantów itp chemii dlatego trzeba przechowywać do w lodówce i zjeść go w przeciągu 2-3 dni. I wiesz co jest w nim najlepsze? Jest pyszny i zdrowy dlatego możesz go podać swoim dzieciom bez poczucia winy! Dodatkowo jest odpowiedni dla vegan i osób na diecie bezglutenowej czy bezmlecznej.

Smacznego!